Kdo rád cestuje po zeměkouli přímo z kuchyně nebo je milovníkem Asie, ten se bez zázvoru těžko obejde. Jeho hřejivé aroma s osvěžujícími dřevitými a citronovými tóny patří do nesčetných pokrmů asijské, latinsko-americké, karibské a africké kuchyně.
Kurkuma dodá pokrmům nejen krásnou barvu, ale pro své cenné látky je prý velmi prospěšná pro organismus. Toto zemité koření známé jako nezbytná součást kari směsí se skvěle hodí do rýžových pokrmů a čočky
Jetel je detoxikační bylina, která pomáhá odstraňovat toxiny v těle a čistit krev. Odvar z jetele působí blahodárně také na lymfatický systém a mohli bychom ho pít i při nachlazení, chřipce a angíně. Skvěle ničí původce infekcí a toxiny, což má za následek ulehčení léčby a zkrácení nemoci.
Egypťané prý její semínka využívali jako koření. Naklíčené si je můžete vychutnat již po několika dnech a jejich síla a pikantní chuť vás jistě mile překvapí. Při klíčení voní po kari.
Malí siláci s pěkně ostrou chutí hrají prim hlavně v omáčkách a dipech. Semínka hořčice se v našich zeměpisných šířkách používají i k nakládání, do marinád a k výrobě hořčice.
Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Obzvláště vítané během dlouhých zimních měsíců.
Naklíčená semínka jsou vhodná k vylepšení salátů, polévek a jiných pokrmů. Různorodé chuťové tóny pískavice, čočky a ředkviček se vám nikdy neomrzí. Fantazii se meze nekladou!
Skořice je kůra skořicovníku, která se sloupne, usuší a používá se jako koření. Její zemito-dřevitá a zároveň sladká chuť se hodí k mléčné rýži, kompotu a koláči
Pískavice řecké seno patří mezi nejstarších kulturní rostliny, znali ji už staří Egypťané. Je tradičně využívána pro podporu funkce trávicí soustavy a při bolestivé menstruaci a jde rovněž o bylinu často doporučovanou v rámci poporodní péče
Rukola nebo také roketa zapadla na dlouhý čas v zapomnění. V posledních letech slaví tato malá peprná rostlinka svůj návrat a těší se o to větší oblibě. Pikantní chuť klíčků rukoly využijete při přípravě masa, zeleniny, polévek a salátů.
Řeřicha obsahuje hodně vitamínu C, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Najdeme v ní i železo, hořčík, vápník, draslík, vitamín B1 a betakaroten.
Čerstvě zalitý heřmánkový čaj z kvalitních květů je aromatický a má květinovou chuť. Žlutý čaj se ještě více zjemní, když ho osladíte medem a přidáte trošku citronu. Když jej naservírujete do skleněné konvice a necháte v něm pár květů, samotný pohled na něj je potěšením.
Zázvorový čaj je velkorysý přítel do chladných dnů. Prohřeje celý organismus a studeným chodidlům učiní rázný konec. Tento štiplavý oddenek slonovinové barvy působí blahodárně na celý organismus.
Tato chladivá rostlina je velmi oblíbená v teplých zemích, jako je Maroko. Čaj stačí zalít horkou vodou a získáte nápoj jemné chuti, který vás osvěží. Nejlépe si jej vychutnáte čistý nebo lehce slazený medem. Čaj z máty peprné by se neměl pít dlouhodobě.
Z kopřivy se dá připravit lahodný čaj, který se velmi dobře hodí k jarnímu období a díky svým pročišťujícím účinkům může být použit k vnitřní očistě. Kopřiva je žahavý porost a daří se jí v půdách bohatých na živiny. Dorůstá až do výšky jednoho metru.
Není náhodou, že německý název této bylinky v překladu znamená "plášť ženy", protože kontryhel je skutečně účinným prostředkem na "ženské potíže". Využívají se listy, stopky a květ.
Pampeliška je oblíbenou bylinkou nejen v období půstů. Skvělý parťák proti jarní únavě. Díky bylinné, natrpklé chuti si jej oblíbí především příznivci bylinných čajů.
Sladká a zářivě žlutá barva šálku plná konopní, které vykazuje plno zdravotních benefitů pro lidské tělo.
Heřmánek, černý bez a šalvěj podporují přirozenou obranyschopnost. Dopřejte pár doušků malým i velkým usmrkánkům.
Naši biorarášci Rozárka, Levandulín a Vavřinec jsou skvělá parta a přináší vám vždy samé dobroty. Po každém pořádném dobrodružství se zpravidla dostaví velká žízeň.
Toužíte po opravdovém osvěžení? Seznamte se s tímto znamenitým triem máty peprné, čokoládové a kadeřavé. Rozehraje ve vašem šálku symfonii svěžích chutí a vůní!