Vážení zákazníci, uvedené texty a složení postupně upřesňujeme, aby odpovídalo novým směrnicím EU. Omlouváme se, ale vzhledem k náročnosti této akce a nutné spolupráci s výrobci mohou tyto úpravy trvat delší dobu. Děkujeme za pochopení.V současnosti užívání syrovátky nabývá velmi rychle na popularitě. Vzhledem je syrovátka bílý prášek, který po rozpuštění ve vodě vytvoří nápoj podobný mléku. Tento nápoj ovšem nemá s mlékem, kromě vzhledu a původu, mnoho společného. Syrovátka vlastně vzniká při sražení mléka. Na jedné straně vznikne tvaroh, tedy mléčná bílkovina - kasein. Pak zůstane ještě tekutina a to je právě syrovátka. Má žlutozelenou barvu. Ta obsahuje kromě vody laktózu (mléčný cukr) a syrovátkovou neboli sérovou bílkovinu. Rovněž obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů - ve vodě rozpustné vitamíny: B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, kyselinu listovou a panthotenovou.
Syrovátka také obsahuje důležitou bílkovinu laktoferin, schopnou vázat a transportovat železo. Zvyšuje absorpci železa. Usušená syrovátka obsahuje kolem 10 – 13 % bílkovin, přibližně 1,5 % tuku, 77 % laktózy a kolem 7 - 9 % minerálních látek. Vysoký obsah laktózy a minerálních látek může působit projímavě, pokud nedojde k jejímu důkladnému rozmíchání. Syrovátka v kombinaci s vodou, zpravidla horkou, vytvoří nápoj podobný mléku, ale ten nemá s mlékem nic společného. Celkově syrovátka dodává tělu důležité živiny, vitamíny a bílkoviny. Dále obsahuje lecitin, L-karnitin či ovesnou vlákninu.
Bílkoviny působí pozitivně na trávení, ovesná vláknina dodává větší pocit sytosti po jídle a L-karnitin napomáhá v odbourávání tuků. Výhody syrovátkového nápoje ocení osoby zejména při redukčních a detoxikačních kúrách, lidé odmítající pít mléko a sportovci pro vysoký obsah bílkovin. Syrovátka je také významná pro metabolismus, neboť čistí střeva a podporuje tvorbu střevní mikroflóry. Při vnějším použití skvěle vyhlazuje pokožku a revitalizuje její vzhled. Dá se z ní vytvořit i pleťová maska, která má příznivé účinky. Dříve, hlavně na vesnicích, kde byla syrovátka konzumována běžně, neměly tamější dívky žádné problémy s akné v období puberty. Platila tu vždy stará pravda: příroda je všelékem. Bílkoviny, obsažené v syrovátce zabraňují vysychání kůže a mají význam jako skvělý vyhlazovač pokožky. Regulují její PH hodnotu a udržují kyselou ochranu povrchu těla.
Složení:
Výživové hodnoty ve 100 g sušiny prášku:
Energetická hodnota 1543 kJ, 363,5 kcal, bílkoviny 12,5 g (Nx6,38), sacharidy 75 g, tuky 1,5 g, minerální látky 8 g. Vlhkost do 5%. Připravuje se jako přibližně 10% roztok. Nadměrné dávky mohou působit projímavě.
Uchovejte v suchu.
Průměrné nutriční informace ve 100 g výrobku: |
Energetická hodnota | 1543 kJ |
Sacharidy - uhlohydráty | 75 g |
Tuky | 1.5 g |
Bílkoviny - proteiny | 12.5 g |
Energetická hodnota | 363.5 kCal |
Měrná cena: 146 Kč vč. DPH / 1kg
V této kategorii výrobků také nabízíme:
Sušená sladká syrovátka 1 kg sáček
| Bílky sušené 1 kg
|